Ahad, Ogos 16, 2009

Tips mencari file di file sharing site

Assalammualaikum dan hello all,

Petang ni tetiba den rase nak berkongsi la pulak tips untuk mencari(search) sesuatu fail di laman-laman web file sharing seperti mediafire.com, fileden.com, savefile.com dan sebagainya. Apa yang perlu dilakukan hanyalah menggunakan Pakcik Google kita yang amat-amat disayangi ahak ahak.

Untuk contoh den gunakan laman web mediafire.com yang sangat-sangat la den suka ahak ahak untuk mencari fail MP3 lagu 'Know Your Enemy' daripada GreenDay.

  1. Buka browser anda, tak kisahla IE ka Firefox ka Chrome ka sama ja suma kay. Lepas tu buka la laman web Pakcik Google kita tu.
  2. Lepas tu taip perkataan nie 'site:mediafire.com [lagu].mp3', di mana bahagian [lagu] tu boleh berada dalam format seperti berikut: [nama lagu - nama artis], [nama artis - nama lagu], [nama lagu], [nama artis] ataupun korang boleh cuba pelbagai kombinasi yang korang rase akan di gunakan oleh si pengUPLOAD fail untuk menamakan fail diaorang. Sebab den nak carik lagu 'Know Your Enemy' so den taip macam nie: 'site:mediafire.com Know Your Enemy-Greenday.mp3'
  3. Bila senarai dah keluar tu, korang bolehla klik mana-mana yang korang rase bersesuaian. Bagi den, den suka pada description yang ade something seperti ni: 'Browse emiliompalacios's public files'. Yang teks berwarna merah tu akan merupakan username si pengUPLOAD so akan sentiasa berubah-ubah la. Ok, sebabnya bila adanya teks nie bermakna den boleh surf public file si pengUPLOAD yang mana selalunya mempunyai lebih banyak lagu jadi menjimatkan masa den daripada mencarinya di Pakcik Google kita(terutama bila den nak cari the whole album la hehhehehhe)
  4. Bila laman web mediafire.com di buka, korang boleh lihat di situ ada link untuk mengdownload fail tersebut.

So kalau korang nak cari kat laman web selain mediafire.com cuma gantikan teks 'mediafire.com' tu kepada url laman web yang korang nak cari.

Ok geng, selamat mencuba dan maafla sebab kali nie takde gambarajah pula ekekkekekekke.

Tiada ulasan: